Betäckningssäsong 2020

I år kommer Vaki ta emot ston på Eyvi och Sofies nya gård Mosegården hela säsongen. Mosegården ligger i Ålem, nära Mönsterås i Småland.

Vaki börjar ta emot ston den 1a maj och handbetäcker hela säsongen. Han har genom åren haft hög dräktighetsprocent och är snäll med sina ston.

2018 belönades Vaki med avkommepremie 1 tack vare hans avkommors prestationer. Till dags dato har 16 avkommor bedömts varav 10 i 1a klass. Läs mer om Vakis avkommor här. Förra året bedömdes Vakisonen Felix till fantastiska 8,70 för ridegenskaper (bland annat 9,5 för pass).

Vakis BLUP på 127 höjdes också i höstas tack vare hans avkommors fortsatta höga prestationer. Han ligger inte bara i Sverigetoppen, utan även i världstoppen. Av alla bedömda hingstar i Sverige med en eller fler bedömda avkommor så ligger han på andra plats, men han är hingsten med högst sannolikhetsprocent på att BLUPen stämmer (91%). I världen ligger hans BLUP på en femte plats. Så vad innebär då det? BLUP säger något om avkommornas förväntade prestation. Ju högre BLUP desto högre sannolikhet att avkommorna presterar på en högre nivå. Om avkommorna presterar sämre än förväntat så sänks BLUPen och om avkommorna presterar bättre - då höjs den.

Ju fler bedömda avkommor en hingst har, desto större säkerhet har BLUPen. Så att Vaki har 127 i BLUP (medelvärdet är 100, maxvärdet just nu är 131) med 91% sannolikhet och att han har 16 bedömda avkommor och BLUPen inte sänks av deras prestation utan snarare höjs - innebär att de presterar på en två i linje med hans höga BLUP. Med enkla ord kan man säga, Vaki har själv presterat på hög nivå. Men det i sig innebär inte per automatik att avkommorna också gör det - när en hingsts avkommor börjar prestera, först då kan man avgöra hur väl han fungerar som avelshingst. Vakis avkommor har med sina prestationer levt upp till Vakis förväntade avelsvärde vilket gör att hans BLUP dels inte sjunker (utan höjs!) och också får högre och högre sannolikhet.

Boka din plats

För mer info och för att boka en plats åt ditt sto:

Eyvindur: 073 - 521 51 60

Sofie: 076 - 848 99 13

Ella: 070 - 744 56 80

Mail: ella@snacksjon.com

Adress:
Mosegården 
Ödebo 105 
384 93 Ålem

 

Varmt välkommen med ditt sto!

Betäckningskontrakt 2020

%d bloggare gillar detta: